Saturday, September 26

Eidul Fitri 1430.2009 (catatan Ringkas)


1st DAY :
pagi :
-Solat Raya di Masjid Al-Falah.
-Bergerak ke Kampung Senggarang,Batu Pahat ( Belah Ummi)
-Beraya di kampung ummi sampai ke Petang.
malam :
-Balik Simpang Renggam.
-singah beraya di rumah Orang paling kaya Simpang Renggam ( Harun Chokro)
-Beraya rumah sahabat2 di s.Renggam.

2nd DAY :

pagi :
-Bergerak ke Rumah Pak Ngah.
-Marhaban (Keluarga besar belah ayah) di rumah Dr (Sepupu ayah)
  • biasanya saya dapat banyak sikit duit raya kat rumah ni.
  • 2 x ganda dari sepupu2 dan adik beradik yang lain ( 10 x 2 = 20 )
  • sebab saya tukang baca doa lepas marhaban.
-Lepas tu, terus ke rumah Pak Long.
  • Kat sini biasanya ada buat mesyuarat keluarga besar.
  • Agenda mesyuarat = nak wujudkan koperasi
  • = pengumuman yang sangat gempa.r..! nak tahu?? tak boleh (Rahsia kerajaan Kami..He2)
-lepas makan tengah hari..kami terus beraya ke rumah kawan2 Al-marhum Atuk.
-Paklong tak ikut..(baru lepas operation).anak dia (Ali) yang baru kahwin gantikan dia.
-beraya sampai ke malam.
-Ending kat rumah Pak Ngah.
-sebelum tu Marhaban kat rumah saya.
*keluarga belah ayah meriah sikit.. sebab setiap kali raya, mesti buat rombongan marhaban. saya yang kena baca doa..yang lagi bestnye..dapat duit raya lebih (he2)

3rd DAY :
-Beraya dengan Hilmi, Abu dan Syaza Safwan (Yot)
-Kami beraya ke Rumah2 sahabat2 ayah kami di sekitar Johor (kluang/a.hitam).
  • Rumah Atuk Hilmi
  • Rumah pc.Hassan dan mc.Salmah ( Ayah imran, Aiman , Loqman )
  • Rumah Tok Subahir ( Sahabat paling veteran)
  • dan Banyak lagi..
-malam tu tidur kat rumah saiful Islam di Muar (Tak terancang)
  • Sampai2 terus tidur..(Penat..!! sangat)
-Jap2..sebelum tu kitorang makan kat Restoran Bisik-Bisik.
  • VVIP punya Restoran tu..
  • Sejenis makanan mesti atas RM 5.OO
  • Kat sini jugak ALLAH izin Jumpa family Dr. Baharuddin ( luqman' Bahar)
* Kalau nak try, jomlah mai Johor..!

4th DAY :
pagi :
-Beraya di rumah sahabat2 sekitar MUAR.
  • -Beraya rumah Abg. Mu'adz.
  • -Beraya di rumah Mak Mertua Abg. Rukaimi : -kat sini ALLAH izin jumpa Abg.Fadhli. (lupa nak minta duit raya)
-On the way balik Simpang Renggam :
  • -Hajat kami nak makan Asam pedas MUAR ( Terkenal satu Malaysia) tak kesampaian.
  • - Hilmi paling sedih.
-balik rumah tolong Ayah cat belakang rumah yang baru tambah.

petang :
-Gerak ke rumah Pak Ndak. (ada Open House). kat sini antara tempat paling best..
  • di sini dan ketika ini ada suatu perkara yang menyedarkan lagi kpd saya tentang "Hakikat Tarbiyah dan Dakwah" yang sebenar. (?)
-Selepas itu kami tak balik rumah..kami tidur di chalet Tiram Indah :
  • sebab esoknya ada perjumpaan raya JEJAKA2 DAN WANITA2 IPT JOHOR. di Ulu TiRam.
  • penat sangat malam tu..!
5th DAY :
pagi :
-Sarapan di rumah Pakcik Khalik ( Ulu Tiram).
-terus ke tempat perjumpaan Raya ( Rumah Dr.Abdul Hakim )
*Laporan Program.
-program habis sekitar pukul 4 petang.
-selepas tu, kami semua beraya ke rumah sahabat2 sekitar kampung Ulu tiram tu. (dah lama sangat tak sempat beraya kat sana.
-Berehat sebentar di chalet Tiram Indah.

petang :
-Terus ke kampung Senai ( Belah Ayah) ada open House dan Majlis Tahlil.
  • Meriah sungguh majlis Open House tu.
  • bukan sebab pasang lagu apa2 pun..
  • Kekuatan persaudaraan yang memeriahkan dan menyerikan...!
-Habis majlis,keluarga kami terus pulang.


6th DAY :
pagi :
-Semua terlewat bangun subuh pagi tu..yang paling awal pun saya (6 pagi) semalamnya sakan sangat beraya.
-selepas subuh..Keluarga kami sibuk mengemas rumah..
  • ada orang nak datang pukul 3 petang nanti.
  • datang bukan sembarangan datang..bukan sekadar ziarah..tapi.
  • datang Mereka bermaksud..
  • apa maksudnya ??? ..hehe. (rahsia kerajaan kami)
-Malam tu penat sangat..tidur awal.

7th DAY :

-ada banyak Kenduri hari ni..
-tapi saya tak ikut sebab sibuk meng UPDATE..

4 comments:

nurizbhr said...

sronok beraya kat msiakan??
raya puas2 tau.. kot2 next year beraya kat perantauan plak ke..

nurizbhr said...
This comment has been removed by the author.
nurizbhr said...
This comment has been removed by the author.
Adakalanya Aku said...

insya'ALLAH Kak..amin. semoga tahun depan izzat beraya kat perantauan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...